Fakta Menarik Tentang Vending Machine

Vending Machine atau self service machine adalah perniagaan yang mudah diuruskan dengan modal dan risiko yang rendah. Di Malaysia terdapat pelbagai vending machine yang boleh kita dapati seperti air tin, snack, coffee, kerusi urut dan kini yang terbaru self service machine yang digunakan untuk menjual tudung. Pasti anda pernah membeli barang atau mendapatkan servis dari Vending Machine kan? Paling tidak pun sekali seumur hidup, betul tak? Tetapi pernahkah anda terfikir asal usul vending machine dan sejarah melibatkan vending machine?

Vending machine pertama di dunia dicipta di Mesir kuno sejak 215 SM. Walaupun pada zaman tersebut belum ada bekalan elektrik tetapi vending machine pada zaman itu menjual air suci di sebuah kuil di Alexandria. Bagaimana vending machine itu berfungsi? Pelanggan akan meletakkan lima duit syiling dram ke dalam mesin, berat syiling tersebut akan memiringkan bekas ke dalam dan bekalan air suci akan mengalir keluar.

EgyptWomenFamily

Paten pertama untuk vending machine dikeluarkan pada tahun 1857 oleh orang Inggeris yang bernama Simeon Denham yang mencipta vending machine untuk menjual setem pos.

Syarikat gergasi Coca Cola yang mempunyai jutaan vending machine di seluruh dunia, telah menggunakan vending machine mereka untuk memerangi jenayah. Pekerja mereka yang mengisi semula vending machine mereka diminta untuk melihat apa-apa aktiviti yang mencurigakan dan kemudian membuat laporan kepada pihak berkuasa.

canette-de-coca-cola-glace-810x405

Syarikat Coca Cola juga menggunakan vending machine untuk membantu penyelidikan ekologi mengenai spesies burung yang jarang ditemui, iaitu Okinawa Rail. Vending machine di utara pulau Jepun merekodkan pergerakan spesies burung yang terancam ini.

Itulah serba sedikit latar belakang dan sejarah mengenai vending machine , sekarang vending machine sentiasa up-to-date mengikut peredaran zaman supaya dapat disesuaikan dengan kehendak dan keperluan zaman sekarang. Diharapkan artikel kali ini dapat menambah pengetahuan anda tentang serba sedikit  latar belakang self service machine.

sumber: https://www.ukvending.co.uk

Semoga dengan perkongsian kali ini memberikan informasi yang berguna untuk anda

Jika anda inginkan kami membantu anda dalam menjalankan perniagaan vending machine atau mesin layan diri sila layari www.rakanvending.com

Share the knowledge:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*