10 Strategi Rahsia Dalam Perniagaan Vending Machine

Perniagaan Vending machine memerlukan strategi yang betul.Tanpa strategi yang betul berkemungkinan besar hasil kutipan setiap bulan yang dihasilkan oleh vending machine anda tidak mampu membayar sewaan bulanan dan sekaligus mendatangkan kerugian.

Terdapat pelbagai strategi yang boleh diguna pakai dalam perniagaan vending machine ini. Perlu anda tahu bahawa keuntungan bagi perniagaan vending machine adalah bergantung kepada lokasi yang anda tempatkan untuk vending machine anda.

Jadi, lokasi adalah segala dalam perniagaan vending machine.Di bawah saya senarai 10 tips yang mungkin boleh membantu anda bagi anda yang ingin memulakan perniagaan vending machine tidak kira vending air tin, kerusi urut,coffee vending,candy vending dan sebagainya.     

 1. Pilih tempat yang mempunyai lokasi yang waktu beroperasi panjang sekurangnya 12 jam ke atas dan sebaik2nya 24 jam.Hal ini kerana lebih panjang waktu beroperasi untuk vending machine anda, lebih ramai orang akan guna vending machine anda dan lebih tinggi untung anda berbanding lokasi yang beroperasi kurang daripada 12 jam.
 2. Tempat atau kawasan orang yang menunggu Contohnya hentian bas,kaunter2 menunggu,carwash dan Dobi layan diri.
 3. Tempat yang bersih dan selesa supaya mesin vending anda tidak mudah kotor dan sekaligus pelanggan berasa selesa untuk mengunakannya
 4. Letak kadar sewa bulanan yang  rendah kepada pemilik kawasan.Ini adalah penting bagi memaksimakan keuntungan dan mengurangkan kadar kos operasi.
 5. Jika anda ragu-ragu sama ada tempat yang anda ingin tempatkan vending machine anda itu boleh mendatangkan keuntungan atau sebaliknya, anda disyorkan untuk membuat profit sharing dengan owner. Ini bagi mengelakkan risiko sekiranya keuntungan bulan tidak mampu untuk membayar sewa bulan. Dengan profit Sharing,jika anda untung, onwer tempat pun akan untung dan kalau anda rugi, onwer tempat pun akan rugi.
 6. Contohnya anda letak vending machine anda di tempat A dan anda membuat perjanjian dengan onwer bahawa keuntungan setiap bulan akan diberikan sebanyak 80% kepada anda dan 20% kepada owner kawasan.
 7. Sebaik-baik letakkan profit sharing yang keuntungan setiap bulan kepada anda melebihi 80 % untuk anda sebagai pemilik vending machine.Jadi, Profit sharing ini adalah pilihan yang terbaik jika anda ragu2 akan tempat yang anda ingin tempatkan.
 8. Tempatkan vending anda dikawasan yang orang ramai lalu lalang, ini bagi memudahkan pembeli utk melihat dan sekaligus membeli produk atau servis daripada vending machine anda
 9. Kawasan yang berdekatan dengan kemudahan awam. Kawasan yang berdekatan dengan kemudahan awam sepeti tandas,surau,masjid,klinik,ATM dan sebagai sangat membantu dari segi hasil kutipan .
 10. Hal ini kerana setiap kali orang yang ramai mengunakan kemudahan awam tersebut secara tidak langsung akan terserempak dengan vending machine anda.
 11. Rekodkan setiap hasil kutipan setiap minggu atau sebulan bagi mengetahui kadar keuntungan untuk sesuatu vending machine anda.
 12. Pastikan keuntungan kerusi anda sekurang-kurangnya 2 kali dari kos pembayaran sewa setiap bulan.Katakan keuntunangan setiap bulan RM 300 sewa sebulan rm 100. So, keuntungan sebulan RM 300 bermakna  2 kali ganda dari bayaran sewaan bulanan.
 13. Jika Vending machine yang ditempatkan  kurang mendapat sambutan dan membawa kerugian kepada anda.Anda perlu mencari lokasi yang lain .Ini amatlah penting bagi mengelak kerugian yang berterusan kepada perniagaan vending machine anda.

Jika anda berminat dan ingin saya membantu anda dalam menjalankan perniagaan vending machine

anda boleh layari www.rakanvending.com atau hubungi 013-4196930

Share the knowledge:

1 Comment

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. Hasil kutipan kerusi urut layan diri sebagai pembakar semangat bagi anda ingin berjinak-jinak dengan perniagaan kerusi urut layan diri - Sembang Santai Dunia Perniagaan Mesin Layan Diri
 2. "Bro.. saya nak buat bisnes vending ni.. lokasi disediakan ke?" - Sembang Santai Dunia Perniagaan Mesin Layan Diri
 3. "Bro.. saya nak buat bisnes vending machine ni.. lokasi disediakan ke?"
 4. Hasil kutipan Kerusi Urut Layan Diri..Masyuk Terlebih

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*